Aksinja Kermauner in Suzana Tratnik, nagrajenki desetnice 2018

NAGRADE

LOGOTIP

31. maja 2018 so v prostorih Društva slovenskih pisateljev podelili stanovsko nagrado desetnica za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Žirija je nagrado podelila Suzani Tratnik za mladinski roman Tombola ali življenje! in Aksinji Kermauner za slikanico Žiga špaget je za punce magnet (slikanico je ilustriral Zvonko Čoh).

Suzana Tratnik (1963) je sociologinja, pisateljica in lezbična aktivistka. Pred romanom Tombola ali življenje! (2017) je Tratnikova izdala dve knjigi za otroke in mladino – slikanico Zafuškana Ganca (2010) in mladinski roman Ime mi je Damjan (2001). Roman Tombola ali življenje!, s katerim je bila nominirana tudi za nagrado modra ptica, govori o vsakodnevnem življenju 16-letne Mije iz Prekmurja, ki se po tem, ko zapusti šolo, preizkuša v različnih zaposlitvah. Istočasno se Mijino življenje zaplete tudi na čustvenem področju, saj se zaljubi v fanta prijateljice, prevprašuje odnos do očeta in se celo odloči za samomor. Žirija je v utemeljitvi nagrade še posebej izpostavila raznovrstnost in prepričljivost likov ter inovativno zgradbo romana.

Druga nagrajenka, Aksinja Kermauner (1956), je pisateljica in pedagoginja. Njen pisateljski opus obsega večje število del za otroke in mladino, posebej so znane njene knjige za slepe in slabovidne otroke. Leta 2005 je izdala prvo slovensko tipno slikanico z naslovom Snežna roža. 2010 pa tipno slikanico Žiga špaget gre v širni svet, ki je bila uvrščena v IBBY-jev katalog izjemnih knjig za otroke s posebnimi potrebami. Žiga špaget je za punce magnet je nadaljevanje dogodivščin navihanega špageta. Ta se v nagrajeni slikanici zaljubi v vezalko Zalko, ki pa je žal že vezana. Žirija je pohvalila avtoričin minimalističen in hkrati griv literarni jezik ter večplastnost same slikanice. Tipanka je namreč namenjena tako polnočutnim kot tudi slepim, slabovidnim, gluhim in gluhoslepim, saj je natisnjena v brajlici in opremljena tudi s QR-kodo, ki bralce popelje do posnetka, na katerem je zgodbo mogoče spremljati s pomočjo znakovnega jezika.

Preostali letošnji nominiranci so bili: Jana Bauer (Groznovilca in divja zima), Milan Dekleva (Strahožer), Neli Kodrič Filipić (Povej mi po resnici), Nataša Konc Lorenzutti (Kdo je danes glavni), Miroslav Košuta (Ponikalnice: petisedemdeset ugank in ena ugotovitev), Sebastijan Pregelj (Do konca jezera in naprej), Vesna Radovanovič (Petelinček in kraljevska ptica) ter Anja Štefan (Bobek in zlate kokoši). Lani je desetnico prejel Vinko Möderndorfer za mladinski roman Kit na plaži.