Damijan Šinigoj, prejemnik nagrade desetnica 2021

NAGRADE

Damijan Šinigoj, pisatelj, prevajalec, scenarist, urednik in jamar, je letošnji prejemnik nagrade desetnica, ki jo vsako leto podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za izvirno otroško in mladinsko leposlovje. Žirija (v sestavi: Magdalena Svetina Terčon, Jana Bauer, Igor Bratož, Neli Filipić, Slavko Pregl) je nagradila njegov mladinski roman Kjer veter spi (2020), ki je izšel pri založbi Miš.

V utemeljitvi* je žirija izpostavila, da sta glavna “literarna lika romana Kjer veter spi (2020), srednješolca Irena in Blaž, sta karakterno na moč različna, a se njuni vlogi nenehno menjujeta, odvisni sta od okoliščin. Samozavestna Irena ne razume nevarnosti, ki preži v jamah, a kmalu ugotovi, da mora prisluhniti bolj izkušenemu Blažu, ki postane v jami samozavesten najstnik, kar je pravo nasprotje njegovega vsakdanjega življenja. /…/ Književni prostor je na začetku neimenovan kraj, kjer glavna literarna lika živita, nato pa je do konca romana razdeljen na vzporedno dogajanje v ‘svetu zunaj’ (kjer poteka reševalna akcija) in v jami (Irena, Blaž, gozdar), in sicer na področju Kočevskega roga. /…/ Avtor v romanu z opisi slika vzdušje, npr. tesnobnost ob prebijanju skozi ožine, ali navdušenje nad prostori, kjer se rov odpre v čudovito dvorano. Vzdušje je mestoma podano tudi skozi humorne vložke, ki se nanašajo na pripovedi o doživetjih ob reševanju ali na besedne igre. Meje med odprtostjo in zadržanostjo, med strahom in pogumom, mnenja o bližinah, samozavesti in podobnih čustvih in občutkih so zelo krhke. So brez ostrih robov, saj svet ni črno-bel in ljudje v njem prav tako ne. Ljubezen in veter, ta postane simbol rešitve, sta blizu.”

Poleg romana Kjer veter spi Damijana Šinigoja so bili letošni nominiranci še: Borut Gombač in Skrivnost lebdeče knjige (ilustrirala Neda Hafner), Nataša Konc Lorenzutti in Gremo mi v tri krasne, Nina Mav Hrovat in Posluh, jazbec gre! (ilustrirala Kristina Krhin), Vinko Möderndorfer in Babica za lahko noč (ilustrirala Tanja Komadina), Maša Ogrizek in Koko Dajsa v mestu (ilustriral Miha Ha), Milan Petek Levokov in Lov za templjarskim zakladom, Andrej Predin in Vesoljčki (ilustriral Rok Predin), Anja Štefan in Imam zelene čeveljčke (ilustrirala Jelka Reichman) ter Janja Vidmar in Elvis Škorc, genialni štor.

*https://drustvo-dsp.si/nagrado-desetnica-2021-prejme-damijan-sinigoj-za-roman-kjer-veter-spi-mis-zalozba-2020/