Gledališke predstave po slikaniških predlogah v sezoni 2018/2019

NOVICE

Slikanice so pogosto vir navdiha za gledališke ustvarjalce. Tudi v sezoni 2018/2019 bodo na odre nekaterih slovenskih gledališč postavili nekaj predstav, ki črpajo iz slikaniških predlog.

Med predvidenimi trinajstimi premierami Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo tri izmed njih izhajale iz slikanic. Lutkovna predstava o prijateljstvu in različnosti Jure in Jaka, ki jo bo režirala Ivana Djilas, se bo naslanjala na delo Mom ami Jim priznane belgijske ustvarjalke Kitty Crowter. Ivana Djilas se bo z omenjeno avtorico ukvarjala že drugič. Leta 2017 je namreč režirala predstavo Škrt škrt kra čof!, ki je nastala po motivih istoimenske slikanice. Večkrat nagrajena nostalgična slikanica o staranju Adjö, herr Muffin švedskega pisateljske Ulfa Nilssona bo služila kot navdih za predstavo Nasvidenje, ki jo bo režirala Jasna Vastl. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bodo v sodelovanju s Collectif Ma-Théâ (Centre de Création pour l’Enfance) in festivalom Mondial de Marionnettes de Charleville-Mézières iz Francije pod režijskim vodstvom Mateje Bizjak Petit v predstavi Kuku uprizorili tudi slikovne uganke izvrstne francoske ilustratorke Lucie Félix.

V Lutkovnem gledališču Maribor bo v letošnji sezoni na sporedu predstava Kako zorijo ježevci v režiji Bojana Laboviča. Predstava bo nastala na podlagi istoimenske slikanice pisatelja Petra Svetine in ilustratorja Damijana Stepančiča, ki bo prispeval tudi likovno podobo za predstavo. Režiserka Tatjana Peršuh pa se bo v pričujoči sezoni ukvarjala z znamenitim besedilom Šivilja in škarjice Dragotina Ketteja. Besedilo je v znameniti zbirki Čebelica izšlo pospremljeno z ilustracijami Jelke Reichman.

Ljubljanski Mini teater bo na oder postavil dve slavni pravljici, ki sta v preteklosti že doživeli slikaniško izdajo. Pod režijskim vodstvom Steva Tipladyja bodo uprizorili Andersenovo pravljico Deklica z vžigalicami, Robert Waltl pa bo režiral predstavo Korenčkov palček, ki črpa iz istoimenske slikanice Svetlane Makarovič.

Še ena slikanica Svetlane Makarovič bo v letošnji gledališki sezoni živela na odru. Režiser Matjaž Lahtin bo namreč za predstavo v SLG Celje iskal navdih v njeni slikanici Kosovirja na leteči žici.

Režiserka Tjaša Črnigoj bo za SNG Nova Gorica pripravila gledališko priredbo slikanice Smrčuljčica (Waking Beauty), v kateri je avtorica Leah Wilcox popolnoma transformirala slavno pravljico o Trnuljčici.

Katja Pegan pa bo v Prešernovem gledališču Kranj režirala Kdo je napravil Vidku srajčico. Levstikova pravljica je skozi čas doživela že več slikaniških ponatisov. Predstava bo izhajala iz dramske priredbe pravljice Borisa A. Novaka.

Več podrobnosti o predstavah si lahko preberete na spletnih straneh gledališč.