Muzej zajčice Nine (Nijntje) v Utrechtu

SLIKANIŠKI PROSTORI

Naslov: Agnietenstraat 2, 3512 XB Utrecht, Nizozemska // Odpiralni čas: od torka do nedelje med 10.00 in 17.00 // Spletna stran: https://nijntjemuseum.nl


Nizozemski ilustrator, pisatelj in grafični oblikovalec Dick Bruna (1927-2017) je leta 1955 izdal prvo v seriji slikanic o zajčici Nini. Navdih za lik Nine oz. Nijntje, kot je zajčici ime v nizozemščini, je Bruna dobil na počitnicah v vasici Egmond aan Zee na severu Nizozemske, ko je svojemu sinu pripovedoval zgodbice o belem zajčku, ki sta ga videla poskakovati po peščenih sipinah. Zajčica Nina je nato nastopila v več kot tridesetih slikanicah, ki so bile prevedene v več kot štirideset jezikov in je danes eden najbolj priljubljenih slikaniških likov na svetu. Skrivnost Nininega uspeha se najverjetneje skriva v njeni minimalistični vizualni podobi in preprostih dogodivščinah, s katerimi se mladi bralci zlahka poistovetijo. Dick Bruna je skozi leta, ko je ustvarjal slikanice o Nini, ostal zvest svoji izvirni ideji. Zajčica je vseskozi ohranila svoja značilna ušesa in obraz z dvema pikama za oči in križcem za usta.

IMG_0920

Foto: osebni arhiv

Muzej zajčice Nine v Utrechtu, kjer se je Dick Bruna rodil in živel večino svojega življenja, so odprli leta 2016. Muzej je namenjen predvsem otrokom med drugim in šestim letom starosti. Zasnovan je izrazito interaktivno in temelji predvsem na učenju skozi igro, zato deluje predvsem kot otroška igralnica. Muzej sestavlja deset sob, vsaka izmed njih je posvečena določeni tematiki iz vsakodnevnega življenja. Otroci se tako skupaj z zajčico Nino in njenimi prijatelji sprehajajo po živalskem vrtu, se odpravijo k zdravniku, se učijo, kako se vesti na cesti itd. Muzej je sicer precej majhen in navadno poka po šivih zaradi množičnega obiska. Za odrasle ljubitelje Dicka Bruna in njegovega ustvarjanja, bo verjetno bolj zanimiv obisk sosednjega Centraal muzeja, kjer je postavljena reprodukcija umetnikovega studia, ki se je nekoč nahajal na ulici Jeruzalemstraat v Utrechtu.

IMG_0921

Foto: osebni arhiv

V slovenščino so prevedene naslednje slikanice o zajčici Nini: Nina (Nijntje, 1955), Nina v živalskem vrtu (Nijntje in de dierentuin, 1955), Nina na snegu (Nijntje in de sneeuw, 1963), Nina praznuje rojstni dan (Het feest van Nijntje, 1970), Nina na kolesu (Nijntje op de fiets, 1982) in Nina v šoli (Nijntje op school, 1984).