55. mednarodni sejem otroških knjig v Bologni

NOVICE

Event-4-1

Od 26. do 29. marca 2018 je v Bologni potekal 55. mednarodni sejem otroških knjig. Bolonjski knjižni sejem je eden najpomembnejših dogodkov svetovnih razsežnosti, na katerem se vsako leto srečajo založniki, pisatelji, ilustratorji, literarni agenti, učitelji, prevajalci in drugi strokovnjaki iz področja knjižne produkcije za otroke. Sejem ne samo, da ponuja uvid v trenutne knjižne trende, ampak vsako leto prireja množico delavnic, srečanj, debat, razstav in konferenc in je zato že več kot pol stoletja osrednje stičišče mladinske literature.

Na letošnjem sejmu je sodelovalo več kot 1300 knjižnih razstavljavcev iz 75-ih različnih držav. Letošnja častna gostja je bila Kitajska, ki se je na sejmu predstavila z veliko razstavo o sodobni kitajski ilustraciji, svoja dela pa je predstavilo več kot 100 kitajskih knjižnih ustvarjalcev. V organizaciji Javne agencije za knjigo RS so na slovenskih stojnicah izpostavili otroška in mladinska dela, ki so izšla pri založbi Miš, Pivec, Sanje, Sodobnost International, Mladinska knjiga in MorfemPlus. Na nacionalni stojnici so obiskovalci lahko občudovali ilustracije Ančke Gošnik Godec, Marjance Jemec Božič, Jelke Reichman in Marlenke Stupice. Slovenski ustvarjalci so se predstavili tudi v sklopu drugih razstavljavcev: Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY je med izborom avtorjev nominiranih za Andersenovo nagrado izpostavila dela Petra Škerla in Petra Svetine, Mendnarodna mladinska knjižnica iz Münchna je v sklopu razstave Belih vran 2017 predstavila mladinski roman Suzane Tratnik Tombola ali življenje ter slikanico Ferdo, veliko ptič Andreje Peklar. Ilustracije Andreje Peklar so razstavili tudi na najpomembnejši razstavi sejma, posvečeni najnovejšim trendom v sodobni svetovni ilustraciji.

V sklopu sejemskega dogajanja so podelili tudi nekaj najprestižnejših nagrad iz sveta mladinske literature: BOP – nagrado za najboljšega založnika leta, BRAW – nagrade za najboljše ilustrirane knjige zadnjih dveh let, Švedski svet za umetnost je razglasil lavreatko nagrade ALMA 2018, zveza IBBY je razglasila nagrajence Andersenove ter Asahi nagrade itd.

Po poročanju Javne agencije za knjigo bo Slovenija častna gostja bolonjskega knjižnega sejma za otroke leta 2021.